January 17, 2014

Jalan-Jalan Kota Melaka

   Tasek Ayer Keroh,Melaka

Terus pada cerita yg nk dicretakan.Maaf andai entry ini terlalu panjang dan penuh gambar,Entry ini utk bacaan saya kelak. :) seperti mnusia lain juga, suka berjalan,sama seperti sya.Jadi duit lebih ada sikit,sya akan spend utk berjalan.Kali ni entry jalan2 di kota melaka.

Apa yang menarik di kota melaka? Ok, 1st tasik ayer keroh dia.1st lepak dekat sini,hmpir2 nyaris kena saman kete myvi merah kami.Nasib ada pakcik pemurah ni,bagi kami kupon gores2 tu..*ni 1 sbb,ak xbpe nk mnt mlka,parkng problem.Ok,kt tasik ni,sape yg mnt aktiviti lsak sume ada such as kayak,memanah,berbasikal,flying fox, n mcm2 g.So next time,ada rezeki sya g sni lg,sya akan try game dia.Insya Allah


 With my bestie, At Planetarium Melaka

2nd Planetarium Melaka..Apa yang best kat sini? Erm utk pelajar Degree Science Computer mcm kami,bukan menarik perhatian kami la utk dtg ke sini lagi.All about astronomi,bumi,angkasawan.Masuk sini RM 8.00 untuk dewasa..So utk tambah pengetahuan tu,boleh la masuk sini..Untuk yang sukakan tempat cuci-cuci mata dan rehatkan minda,kita teruskan bacaan di bawah ini yer..*Hahah



 Mini Malaysian & ASEAN Cultural Park

3rd Mini Malaysian & ASEAN Cultural Park, disini ada macam2 rumah yang dipamerkan,alaa macam dekat Langkawi,Makam Mahsuri tu,macam tu la,tempat ni tutup pukul 6pm, so better korang g awal la,sebab bayaran masuk sini RM10 untuk dewasa.Kalau datang awal,boleh lepak lama n puas berjalan dalam ni.*Peace.. Sempat juga,membeli buah tangan sebagai kenang-kenangan dan rantai friendship sya dan kawan sya.. Harga yang ditawarkan murah dan berpatutan. *Rambang mata serius cakap


 Taman Botanikal, Melaka

4rd Taman Botanikal,Melaka, Ok sebenarnya niat hati sya nak pergi bukit cerakah,Shah Alam, Kaki ni belum g sempat sampai disana utk cycling,jadi Taman Botanikal jajahan sya..So far best juga dekat Taman Botanikal ni.Ramai yang Joging,cycling n naik buggy car.Masuk Taman Botanikal ni free TAPI untuk basikal,kena sewa.Bayaran untuk sewaan basikal ni RM 6, untuk 1 jam..Memandangkan sya pakai skirt,sya kaw team ngan abg sewa basikal tu,kata nak sewa 30minit sahaja dengan kadar bayaran RM 3 sahaja..*Kenyit mata sikit ,cair r..hahaha


Bandar Hilir, Melaka

5rd Bandar Hilir.Apa yang best kt sini,mcm korang tahu la,famos ngan A'FAMOSA,Bangunan merah,Dataran Quayside,Kincir Air , River Cruise, beca berwarna warni,menara taming sari n tempat2 bersejarah lain.Jangan lepaskan peluang,bajet korang ni,dari Oversea yg jakun tengok semua ni,dan keluarkan camera utk posing sana sini.*Class kau.. Untuk bayaran beca, RM20,utk 1 beca.. River cruise RM 10 seorang, 45minit perjalanan dalam cruise tu,seriusly berbaloi..:) 


Having fun with ur life..Enjoy sana sini,tolak masalah ketepi..Aku gemarkan pengalaman, sukakan penjelahan dan dahagakan pengetahuan..:)

30 comments:

sYiRa LoKMaN said...

bestnyaa...dah lama syira tak g melaka

Sya Chot .. said...

Nanti ada masa,mai la lawat melaka..hehehe

sha dhira said...

that was oshem.. In my life, jejak tanah Melaka baru sekali je, tu pun hujung2.. Tempatnya, taman rama-rama.. betul kan, hujung melaka tempat tu.. hehe
Ps: big hugs to you too sya, hehe..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

akak pun dah lama tak pergi melaka. last sekali pergi bulan 4 tahun lepas..

mujahidah maisarah said...

biasa pegi melaka dtg bandar hilir ni je

nuramalina mohdazam said...

melaka kalau pergi mmg taknak balik kalau bolehhh

Nadia Johari said...

wah jalan sakan die ye..hhehe..comey je die sekarang

Sya Mimie said...

akk tgk kalau orang jalan2 kat melaka macam best je.. tapi bila akk smpai sana, napa macam tak best je.. haha..
taman botanikal ngn bndar hilir akk dah smpai.. tempat lain tak pun..

Cik Mun said...

rindu pulak time mun praktikal kat melaka..hehe

AmySyahiera Malik said...

kalau pi melaka , selalu jejalan bandar hilir je . pas nie boleh pi tempat yang akak sarankan pulakk . macam best je . hehe .

cik didiey said...

syok nya jalan2..
sya ni comel lah..dressing simple je

miss niedNied said...

bestnyee lahaii tgk sya jenjalan . hee kita yg duk mlka pon tk smpai lagi tempat2 yg sya pegi tu. hewhew

Sya Chot .. said...

sha dhira : nanti datang la melaka,kte lepak sama2..hehehe taman rama2 sya xg lgi,ari tu ajak kawan,dia xmaw..hehehe

Sya Chot .. said...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) : lama gak sys x g melaka,sys kena g,dah macam2 ada..hehehe

Sya Chot .. said...

mujahidah maisarah : nanti klw g melaka,jalan2 la yer..hehe

Sya Chot .. said...

nuramalina mohdazam : wahh,macam tu sekali yer..hehehe

Sya Chot .. said...

Nadia Johari : lepaskan tension after final..ehehe biasa jer la kak nad..hehe

Sya Chot .. said...

Sya Mimie : biasa la tu kak,kadang kte redah jer jalan kt melaka tu kak,klw jumpa tempat pelik2,singgah jer..hehehe

Sya Chot .. said...

Cik Mun : mai la datang melaka lagi mun..heehe

Sya Chot .. said...

AmySyahiera Malik : nanti explore la melaka,ok la..tp kalaw lama2 duk melaka,jd bosan gak r..hehehe

Sya Chot .. said...

cik didiey : alaa kak didiey ni,terlalu memuji sangat..hehehe simple,janji tutup aurat kan sys?hehe

Sya Chot .. said...

miss niedNied : alaa nanti g aw jejalan ..xpun,nk lepak,rojer sya..hehehe

Nazmin Nazifa εїз said...

Waa, In tak pernah gi pergi Melaka . Teringin sangat lagi-2 nak tengok bandar2 bersejarah ;D

Sya Chot .. said...

nanti g la.jejalan kat sini..hehehe

.::: Princess MOMOY :::. said...

bestnya
dah 7 tahun x pergi melaka
tempat dating banyak situ dulu
hahahaha

Sya Chot .. said...

wahh,lamanya..heheh tempat kenangan manis la yer melaka ni..hehehe

Chic Na said...

bestnya pegi melaka.. banyak tempat menarik kan.. cikna aritu p 3 hari pun tak sempat tawaf semua.. huhu..

Sya Chot .. said...

Chic Na : kena duk lama skit,baru blh redah sume kt melaka ni..hehehe

michelle mici said...

comelnya dia :)
lama x singgah kat blog kwn michelle ni.hehe..
ingat michelle lg x? :P
haaha.

Pykaa Pdott said...

Wahh dah lama pyka tak pergi sana . Rindu nak pergi sana lagi .




 

Copyright by Syaqira Ahmad © 2012 |Best View: Google Chrome