November 28, 2013

Perubahan Awal Muharam

:65:Mula pada yang atas,tutup melebihi dada..

Ya Allah,
insan kerdil ini,
punya impian langit meninggi,
menjadi bidadari syurga ilahi,
idamanya dalam lubuk hati,

Ya Allah,
bukakanlah seluasnya hatinya,
mudah,melakukan perintahMu,
dan sukar lakukan laranganMu..

Jodohkan insan ini,
pasangan yang mampu mendekatkan diriya
pada cinta ilahi,
limpahkanlah rahmatMuu pada insan ini,
Lindungi dan peliharalah insan keRdil ini,
dan dekatkan dirinya,pada syurga ilahi...

INdahnya aurat ditutup,dipelihara..Walaupun,aku masih belum mampu menutup aurat dengan sempurna,Namun aku belajar untuk kearahnya..Dari atas aku mulakan,menutup melabuhkan pada yang sepatutnya....Istiqamah yang aku cari.....Aku ingin menjadi,wanita bidadari...:)

November 13, 2013

Ukhuwah

   F.R.I.E.N.D
Rakan,
Terima kasih kerana,
Tak jemu menabur ilmu,
Tak pernah lelah mengajar,
Tak pernah serik membantu,

Kita punya matlamat yang sama,
ijazah yang kita kejarkan,
kejayaan yang kita impikan,
pointer yang cemerlang kita harapkan,

Moga jalan yang kita pilih ini,
Diberkati oleh ilahi,
Kejayaan merapati,
Dan teruskan berlari....


November 10, 2013

Move On ?


Kau memiliki 10 SIFAT diatas,sebab itu aku hargai persahabatan ini,
tapi sekarang...kau pilih untuk pergi.....


"move on"?
apa makna disebalik perkataan ini?
aku ke punca,kau tak boleh "move on"?
tapi kenapa?apa makna ayat ini?
aku tak tahu,kau pandang persahabatan kita,
bagaimana...
tapi yang aku tahu,dari dulu,
kau memang sahabat aku..

kata kau sorang pergi,10 boleh datang,
tapi tak sama,macam aku punya kau sebagai sahabat,
Aku ke disebalik penderitaan kau?
disebalik kisah kebahagiaan kau?
maafkan aku sahabat,kalau aku punca semua ini,
aku ikhlas bersahabat dengan kau,
tanpa ada makna lain,disebalik persahabatan kita,
tapi kau??.........

Aku terlalu bahagia disini,
sangat bahagia,mengecapi hari-hari bahagia,
kenangan,angan-angan indah bersama dirinya,
yee! pasangan yang telah aku pilih untuk bersama dengannya,
aku harap,kau juga bahagia bersama dirinya,
biar kau BUANG aku sorang,
jangan kau buang orang lain,
sakit tak tertanggung,bila 8 tahun bersahabat,
lerai,tanpa punca yang kukuh..

aku relakan pemergian kau,
sebab aku penat,untuk pujuk kembali dan bina lagi persahabatan kita,
kau tahu aku lelah? 
aku sayangkan persahabatan kita,tapi kau yang tak henti-henti,
untuk minta aku pergi..
saat ini,waktu ini,dan hari  ini....
aku dengan rela hati,melepaskan kau pergi,
moga hidup kau,lebih bahagia,sempurna
tanpa ada aku sebagai seorang sahabat disisi......

November 8, 2013

Kenyataan Hidup...

Pegang kata2 dari Imam Syafie "Bila kamu tak tahan lelahnya belajar,maka kamu akan menanggung peritnya kebodohan"

Orang pandang aku hebat,
Orang sekeliling kata,"bertuahnya kau"
Tapi orang pernah tanya?
Penat lelah yang aku tanggung hingga sampai ke tahap ini?
Apa aku punya sekarang ini,
Belum sampai ke tahap yang aku target,impikan,
Namun aku bersyukur,jalan untuk aku capai ke tahap tu
Semakin tiba penghujungnya,

Aku juga manusia,seorang anak,seorang pelajar,
Sudah tentunya,aku punya impian untuk capai ke tahap yang tinggi
Mana mungkin,kegagalan yang aku inginkan,
Namun,kadang,aku juga lemah untuk tanggung dan tempuh semua ini,
Bukan mengeluh,cuma mengharap orang sekeliling,
Tiupkan sedikit semangat,untuk aku bangkit dan teruskan berlari,

Bila aku lihat kampus,ku katakan dalam hati,
"Tidak semua org merasa,apa yang aku rasa"
Tak bersyukurkah aku dengan semua ini?
Ya Allah,ku minta kepadamu..
Dekatkanlah sedekat-dekatnya kejayaan,
Jauhkanlah sejauh-jauhnya kegagalan,

Umi,Ayah,kejayaan yang ku miliki ini,
Adalah secebis hadiah pengorbananmu selama ini,
Moga doa kalian,
Menerangi jalan kejayaanku ini...



"Aku teringin merasai majlis konvokesyen lagi,Semoga dengan usaha aku untuk memperolehi segulung ijazah ini,memberikan kegembiraan pada ibu bapa ku lagi..Ya Allah,permudahkanlah jalan menuju kejayaan buat insan bernama Syaqira Liyana Binti Ahmad Ghazali ini..aammiinnnn"

Kau....

 sebab kau gila-gila la,
aku jatuh cinta, 

Aku nak tengok laut !
kau yang akan teman kan?
Aku nak makan aiskrim !
kau yang akan belanja kan?
Aku nak marah,mengeluh dan membebel ni !
kau yang akan sediakan telinga kan?
Aku sunyi dan bosan !
kau yang akan call dan text kan?
ahh semuanya kau,

Bila aku menangis,
kau yang selalu ada,
kata kau,"Ada pape beritahu abang yer"
sesibuk mana pun kau,
kau akan cuba spend time untuk aku kan?
aku merengek,cemburu macam budak-budak
tapi kau sabar,macam mak ayah aku melayan

Mana mungkin,aku abaikan orang sesempurna mu,
aku tak pernah harapkan,lebih dari kau
cukup diri kau yang sekarang ni,
aku tahu ! 
kau tak seromantik macam pasangan lain,
tapi kau jadi diri kau,
walaupun kadang-kadang menyakitkan hati aku sendiri,
tapi aku tetap cinta,dan sayang kau macam dulu lagi,

Terima kasih pada insan yang hadir ini...
siapa..? Mr.Love FIKRI JAMARI....


p/s : blog berubah wajah, & hide comment juga

November 1, 2013

Double 22 "HB"

 DOUBLE 2 "22" tapi jiwa muda..Ada apa pada angka :P

Even dah lama cite ni,still nak update dalam blog sendiri..Buat tatapan dan bacaan diri sendiri gak bila tua..:) 18 oct,nov dah 1 nov..Sangat sibuk bila dah jadi student "Teknikal" ni..phuii This yerar 2013,tahun paling bermakna dan bertuah buat sya,dan sya tak duga,bfday sya,disambut dengan meriah :)

Hadiah bermakna,dari insan-insan tersayang..

Thank pada Umi Ayah,yang beri maacam2 sampai umur sya sekarang ni 22 tahun,kek fevret sya juga..*Nama syachot tu.huhu pada kawan-kawan yang sanggup bersengkang mata,tunggu waiting call *perhh ayat retis untuk wish bfday pada sya :) Tak terlayan dan terbalas penghargaan korang..

 ucapan dari sidia,buat penganti dirinya..

Pada buah hati yang teman sya sampai sekarang,cepat masa berlalu,4 tahun dah..thank jadi orang pertama wish bfday saya,walaupun bfday saya kita tak dapat sambut sama pada hari tu namun ucapan ni sebagai penganti diri dia, sya rasa itulah hadiah bermakna pada sya..:) thank untuk hari-hari bahagia saya bersama dirinya hingga sekarang ni.


 bersama skandal baru..:D

Lastly,hadiah paling besar sya dapat, sebuah persahabatan..Dia la kawan bergaduh, jerit, gelak, mengadu, classmate, housemate sume dengan dia di UTeM.. Dia juga la,yg hadiahkan Girl Doll tu sepasang dengan dia,dia belikan sya warna oren,sbb dia tahu fevret warna sya oren..Thank untuk segalanya..Alhamdulillah :)




 

Copyright by Syaqira Ahmad © 2012 |Best View: Google Chrome