September 20, 2013

Selamat Datang UTeM,Melaka,Selamat Tinggal UUM,Sintok

   Membajetkan diri itu penting..At Pantai Melaka Credit : Buah Hati

Wah lamanya cerita tertunggak dalam blog ni,nk update2,tapi mood malas datang lagi tebal dari mood rajin..So today,before tido,update la kejab.. Alhamdulillah, Allah telah tunjukkan sesuatu yang indah dan aturkan sesuatu yg baik untukku.

Sya memang berharap dapat keluar dari UUM,bukan xseronok kat sana,cuma jiwa sya bukan disana..Mungkin kos yang agak Killer dan penuh dengan pengiraan,membuatkan sya rasa tertekan. Faktor SANGAT jauh juga dari N.9,dan koko yg dijalankan pada hari sabtu juga,buatkan sya rasa,tiada masa untuk bersantai. #Maaf

 Telah berusaha sehabis baik,Syukur semua subjek yg di duduki lulus,walaupun x DEKAN.

Siapa yang nak sambung Bach Science Economy,mohon fikir banyak kali.Untuk subjek prinsip Ekonomi jer,nk cover chapter sampai 20++ , Akaun 10++..xmasuk g ngan Ekonomi Malaysia,Makro,mikro,pertengahan n blaa3 dia g..Bak kata lec sendiri, "Science Economy is the killer course at UUM,so xhairan jika student 3,4x gagal untuk lulus *WTFrog"..Syukurla pointer tu,cukup2 makan..:)

 Menitik air mata,bila dapat tawaran ini..

Jadi berbekalkan semangat,usaha,doa dan tawakal sya pun telah mendaftarkan diri untuk UPU intake sep 2013 ni,walaupun hakikatnya habis 1 sem sya di UUM dengan percuma :D mulanya nama sya x naik,tapi dengan semangat yang tinggi,sya buat rayuan..Check di UPU nama xnaik lagi "Dukacita", tapi bila pihak UTeM,Melaka call, suh tengok portal dia,ALHAMDULILLAH nama sya naik dan ditawarkan ijazah di UTeM..

 Kad lama, Kad baru.. Suka pakai nama Syaqira lagi,dari Liyana..

Alhamdulillah doa sya diMakbulkan oleh Allah..Sya dapat tawaran dari Universiti Teknikal Malaysia Melaka dalam Bidang Bach Science Computer (Software Development).. Relate dgn dip IT sya,dan berdekatan dengan rumah family sya N.9 :) Tempoh pengajian 3 tahun setengah,tapi lepas transfer kredit, Dalam 3 tahun,dah boleh grad jika tiada pape halangan..Insya Allah,doakan sya :)

  Kenangan manis yang akan di kenang sampai hari tua

Hanya sekeping kertas diatas, Itulah kenangan manis pernah sya perolehi..Tawaran dari UUM Bach Science EconomY, UPSI Bach Design Animation ,tawaran intake Feb 2013 dan terakhir UTeM Bach Science Computer (Software Development) Intake Sept 2013.

Syukur,perjalanan hidup sya sebaik dan seindah ini..Moga Allah permudahkan jalan sya mencari redhanya dalam menuntut ilmu,berjaya dunia dan akhirat,memperolehi segulung ijazah untuk keluarga tercinta,berkongsi Ilmu yang ada,dan bergelar seorang pensyarah pada masa hadapan..Insya Allah..Amin..

p/s : Menanti keputusan Biasiswa JPA.Mengharap Degree ini pun,masih lagi dibawah tajaan Biasiswa JPA,bukan hanya sewaktu Diploma sahaja menjadi anak Biasiswa JPA :) Doakan sya yer


31 comments:

Mysara Ab Rahman said...

gud luk! mmg uum tu jauh..mai pn org NS..dlu degree study johor, xjauh sgt..ni utem dkt la..senang

Nurzakiah Hanum said...

all the best

fieda.aziz said...

Alhamdulillah. murah rezeki awak, dear ..
wish u good luck !

Syazwani Mazlan said...

wow, sampai yang ketiga tukar kos ye? kwn wani ada yg stdy di UUM tu.. all the best!

Chic Na said...

Alhamdulillah. Tahniah sya.. tumpang happy.. berbaloi penantian sya.. apepun good luck k! ;)

Sya Chot .. said...

@Mysara Ab Rahman mekasih syg..a,ah uum tu jauh sngt dgn n9..hee Alhamdulillah dpt juga UTeM,dekat sikit :)

Sya Chot .. said...

@Nurzakiah Hanum mekasih yer :)

Sya Chot .. said...

@fieda.aziz Alhamdulillah..Allah dah aturkan hidup sya macam ni..sya bersyukur sangat :)

Sya Chot .. said...

@Syazwani Mazlan 2 tawaran dtg serentak..yg last utem intake sept,ni baru tkr kos,sbb relate ngn dip..:) ohh really ? All the best to dear :)

Sya Chot .. said...

@Chic Na Alhamdulillah.. :) trma kasih yer :) SYUKUR,penantian sya,doa sya dikabulkan oleh-Nya. :)

Liyana Azhar said...

sya dah xde kt uum. baru thu. hehe. semoga dipermudahkan di tempat bru :)

LanaNa Lyana said...

alhamdulillah sya.. akhirnya tertunai juga hasrat sya. adik yana pun kat utem jugak. amik kejuruteraan elektrik dan komunikasi. all the best! moga semuanya ok :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

good luck .....

Sya Chot .. said...

@Liyana Azhar baru je,keluar dari UUM..hee Amin,mekasih yer :)

Sya Chot .. said...

@LanaNa Lyana Alhamdulillah..Allah kabulkan permintaan sya juga..:) Ohh really?? hee Amin,mudah-mudahan semuanya ok :) mekasih dear

Sya Chot .. said...

@Leeza dayasari [santai leeza] mekasih.. :)

cik didiey said...

tahniah sya :)
xkira belajar kat mana pun, yg penting usaha.

~~lots of love for u~~

sha dhira said...

waw.. software development tue.. oshem lah... tahniah sya.. lagi tiga tahun.. selamat belajar. :)

miss niedNied said...

wah, tahniah sya! semoga berjaya ditempat baru :)

*eh eh dekat lahh UTEM dgn ruma nied, nnti bole jmpe! huhu ;)

Sya Chot .. said...

@cik didiey mekasih sys..Betul tu..yg penting usaha..moga sya kuar la berada di sini..Amin :)

Sya Chot .. said...

@sha dhira mekasih yer..Insya Allah,3 tahun habis..doakan yer..:) selamat belajar juga :)

Sya Chot .. said...

@miss niedNied mekasih sayang..Amin..mudah-mudahan.. :)

Insya Allah,ada rezeki kte ketemu yer :)

Pykaa Pdott said...

Taniah sis . Pyka tmpng happy jgak buat sis . Hope semuanya oke2 je eh . Good luck sis syg :)

mencari.kebenaran.islam said...

Alhamdulillah tahniah sya.semoga berjaya di tmpat bru.n d doakn moga hubungan sya n fik sampai ke jinjang pelamin.sya jgn lupa tgkkn cik abg sya tue ya...fik tue sorg yg pndai berahsia orgnya...klu sakit pn dia kata x sakit sya pd org2 yg tersyg.akk doakn fik akan pnjang5.. umur n mnjdi imam sya suatu ari nanti..amin...:) ♥

Sya Chot .. said...

@Pykaa Pdott Mekasih sayang..:) Insya Allah,harap semuanya baik2 sahaja :)

Sya Chot .. said...

@mencari.kebenaran.islam Mekasih yer..Mudah-mudahan..Amin..harap begitu hendaknya,hingga ke 1 tahap yg halal.Aminnn..Mekasih g sekali..

.::: Princess MOMOY :::. said...

Tahniah dear
xpe yang penting ilmu yang bakal diterima tu
x kisah la tempat jauh ke dekat kan
gud luck dear

Sya Chot .. said...

@.::: Princess MOMOY :::. mekasih yer.. :)

Sabella Mohamad said...

waaa tahniah kak. all the best & selamat menempuhi dunia baru! ^^

Sya Chot .. said...

@Sabella Mohamad TERIMA KASIH :)

Nadia Johari said...

benda yang diidamkan dah tercapai..alhamdulillah




 

Copyright by Syaqira Ahmad © 2012 |Best View: Google Chrome