April 24, 2013

Peluang & Pengorbanan

 Sya salah satu manusia,yang CUBA untuk terima peluang yang hadir.

Peluang tak selalunya hadir,jadi bila hadir hargai ia sebaiknya #Note untuk diri sendiri juga :)..Tak semua apa yg kita nak tu kita dapat,tapi dalam masa yang sama,tak salah kalau kita usaha sehabis tenaga untuk dapatkan perkara tersebut,cuma ANDAI ditakdirnya perkara tu Allah dah tetapkn bukan milik kita,jadi kita sebagai hambanya kena redhakan.

Bercakap pasal PELUANG,tolongla,pada yang dapat peluang tu,hargailah sebaik mungkin,perkara tu takkan datang berkali-kali."Hanya orang yang berjaya yg tahu menghargai peluang,dan  selalunya peluang tak datang secara berulang".Tak kisah la peluang pekerjaan ker,peluang menyambung belajar ke, peluang ke2 dalam bercinta ke..upsss..:P

 Mereka yang sentiasa jadi tulang belakang sya berjaya hingga ke tahap ini..


Sya pun nk korang tahu dan sedar apa itu pengorbanan seorang ibubapa, tanpa mereka, MUNGKIN tiada satu kejayaan yang sya peroleh pada hari ini,tiada satu kebahagiaan yg sya akan kecapi saat ini,sya tidak punya apa-apa,sya xkan berjaya habiskan segulung diploma sya,sya takkan mampu jejakkan kaki di UUM ni,Insya Allah,kalau ada rezeki Lagi sekali mereka akan lihat sya pakai baju jubah untuk segulung IJAZAH pula..

Peluang tak selalunya hadir,sya lihat air mata parent sya,saat sya di tawarkan Ijazah dari UUM & UPSI..sape sangka,anak dia yg plng nkl,plng dgl,pling mls blja ni dulu,#Fact ok,dh hbskan segulung dip,dh lihat anak dia ni konvo untk segulung dip,dan now telah menyambung pelajaran dlm bidang Ijazah di UUM pula,semua orang boleh berubah,termasukla sya.Hidup ini Adil,Allah akan beri apa yang kita usahakan.Kalau kta berjaya motvate diri sendiri,Insya Allah,sedikit demi sedikit kebahagiaan,kejayaan milik kita..

Umi,Ayah along janji sehabis usaha along akan berusaha untuk bangga kan umi ayah lg,along taknak titiskan air mata kesedihan,tapi titisan air mata bangga,kebahagiaan yg along harapkan dari kalian berdua...Along akan usaha kan..Insya Allah.."Doa umi ayah untuk along jadi seorang Pensyarah,tak pernah henti2,along sedar tu"

selagi ada PELUANG untuk kita balas jasa kedua ibubapa kita,maka laksanakanlah.Jangan mulut hanya sebut "sayang,cinta" ,namun bukti tersebut tak pernah ada.. #Renung-renungkan dan selamat beramal ... 

Mood : Sangat Rindu family,tak sabar pulang ke N.S 28hb ini :)
& Rindu insan tu..Sangat ok..Ice cream~~

22 comments:

luqman zakaria said...

rindu my mom n my dad pulak bc entry nih..tak sbr nk balik kg.

hana hadi said...

sekarang pensyarah kena ada master.. siapa xnak. tapi nak belajar lagi tu. huu memmang memerlukan motivasi.

entri ni menaikkan semangat hana

Cik Mun said...

go sya!!!!!!
aah..mun harap mun dapat balas sumer jasa ibu bapa mun even mun tahu xkan terbalas sbb besarnye pengorbanan mereka kat mun..

cik didiey said...

good daughter :)
try ur best ok. sis akan selalu sokong sya.

psst~ tetiba ada plak ice cream kat bwh tu ye??haha!!!nnt blk bolehlah update blog lg :)

haz said...

sygi lah peluang slagi ade. jgn sia2knnye. good luckk tau! ^^

Sya Chot .. said...

@luqman zakaria alalala,pergilah pulang n jumpa mereka..uhuhu sya pun taksabar nk blik n.9 :)

Sya Chot .. said...

@hana hadi yup betul2,sya stuju tu..Insya Allah,kalau ada rezeki,sya nk sambung lagi tinggi..Insya Allah..:)

#ohoo thank yer :)

Sya Chot .. said...

@Cik Mun hehe thnk mun..Insya Allah,mudah-mudahan kita dapat membls jasa mereka berdua..Amin..

Sya Chot .. said...

@cik didiey hee,tak de la sys,kadang degil gak..:) Insya Allah,akan cuba sehabis mungkin..:)

#upsss,hehe shh Insya Allah,kalau ada crte pasal ice cream tu..heeh

Sya Chot .. said...

@haz iyup,betul tu..sayangilah peluang selagi ada..:) thnk yer.

miss niedNied said...

SEBAK BACA ENTRY SYA YG NI :')

Sya Chot .. said...

Ala jgn la sbk dear.sya pn sbk nanti,nk blik negeri xsbr.huhu

Hijab Valley said...

Salam sister..jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley utk melihat shawl dan tudung dari HV collection. Promosi sempena pembukaan blog ini sedang diadakan sehingga 30 mei 2013. Stok terhad. Jangan lupa follow ye..

Terima kasih.
~Hijab valley~
http://hijab-valley.blogspot.com

Sya Chot .. said...

@Hijab Valley Insya Allah..terima kasih :)

Nurul Aini said...

Jasa mak ayah sampai bila2 tak boleh dibalas kan..Sayang umi dan ayah.

Sya Chot .. said...

Yup !! Btl2. Hehe sya pn syg umi dan ayah sya.

Lyana's Page said...

go sya go.. u can do it. apalah kejayaan tanpa pengorbanan kn? moga sya dipermudahkan sgla urusan :)

Sya Chot .. said...

Yup ! Betul2. Brsush2 dulu,senang2 kmudian. :-)

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

akak pon xsaba nak balik mengundi nnt,,oh rindunya family

Sya Chot .. said...

Hehe,sya xdaftar lg.he

Nadia Johari said...

nad doakn sya berjaya..nad pasti sya dapat banggakan keluarga

Sya Chot .. said...

@Nadia Johari Insya Allah..mudah-mudahan..aminnnnn :)




 

Copyright by Syaqira Ahmad © 2012 |Best View: Google Chrome