March 9, 2013

luahan,keluhan,beban....

Lama tinggalakn penulisan di blog,untuk beware apatah lagi,memang agak susah la..but now,dah punya broadband baru,boleh la bergiat aktif balik #Kut , life sebagai student degree ni,kadang memenatkan,dan sejujurnya sya tak pernah pun nk apply UUM ni #Pengakuan Jujur, klw xsebab mak yg suruh,mmg kim salam la sya nk apply uni utara ni..sya tak mahu duk utara lagi,lagi pun waktu dip dulu dah dekat p.pinang,sya harap degree nanti dekat selatan la..tp dah rezeki di UUM......

 Hilang sudah senyuman dari bibir ini..

Sangat berbeza life time dip dan degree ni..Dan belajar pun tak fun macam dip dulu..dah la weekend pun kena kacau,tiada masa lapang.sampai bulan mei ada program ari jumaat.wt* Malam jer la masa untuk mentelaah,untuk buat asgment,kadang menitik juga air mata,bila ingat semua ni..survive kena sendiri di sini..dan hati sya memberontak nak keluar dari sini..Iyup, klw xsebab fikir mak ayah,memang dah lama sya lari..

Jiwa sya bukan dekat kedah sini,sya nak masuk ukm,itu impian yg sya nak sangat,tapi kenapa sya sangkut uum ni..tpi sya sedar,tak semua apa yang kita nak,kita dapat.bila sya cerita dekat kawan,kawan kata sya tak bersyukur dpt uni..orang tak faham apa yg sya rasa,alami dekat sini.even kawan,roomate baik,tapi ada 1 perkara yang suntik hati sya,buat jiwa sya xsuka disini..Maaf 

 Apply lain untuk intake sept,Mudah-mudahan sangkut..Amin

untuk degree intake sept,sya apply lain..upsi,uthm,ukm,dan upm menjadi pilihan sya.opss lupa usm juga..rindu pulau pinang..dan sya harap,salah satu uni sangkut,dan boleh la sya out dari sini..Amin.sya pun dah usulkan pada family,kalau boleh nak keluar dari sini..UUM bagus,sya yang tak bagus sebab masuk sini..Yup..kalau tak dapat,uni lain,sya akan usaha untuk tukar uni,or kalau dah tak dapat juga,sya akan belajar cara memaksa untuk terima hakikat,kedah tempat sya...): 
DOAKAN,sya terus kuat di sini,even jiwa tertinggal di Negeri Sembilan..DOAKAN intake bulan9 ini, UKM memilih sya sebagai studentnya..:) Bye

54 comments:

~didiey~ said...

sis doakan yg terbaik buat sya. tp sya kena igt,Allah perancang terbaik utk kita. dlm surah al-Baqarah ada tertulis..boleh jadi kita mahukan sesuatu tp kita xdpt. dan boleh jadi kita rasa sesuatu tu buruk buat kita sedangkan itulah yg terbaik buat kita. Allah dah rencanakan yg terbaik..terima dgn hati terbuka. be strong! life degree mmg xsama dgn dip. even sis xpernah ambil dip tp sis tgk life adik sis time dia ambil dip dulu. sgt berbeza dgn life sis yg ambil degree time tu. weekend mmg xda bersenang lenang. ada kelas, in fact sis pernah final exam hari ahad petang. just imagine that situation. so tabahkan hati, kuatkan semangat. nak berjaya pasti ada kesukaran. always support u dear :)

Nurul Aini said...

Ermm...betul lah tu orang tak kan faham kita sebab mereka tak rasa tak alami. Memang tak semua yang kita nak, akan dapat. Tapi kita boleh usaha kan. Tak apa, kalau dah buat keputusan, bulatkan keputusan itu dan teruskan..Jangan putus asa, insyaAllah semoga Allah memberi pilihan dan keputusan yang terbaik buat sya.

Sya Chot .. said...

@~didiey~ thank sys..btul la tu,sya tak nafikan..tpi rasa macam nk give up jer duk sini..jiwa bukan kat sini..huhu dah la 1 hal jauh,kacaw weekend lgi..aisshh mmg nk tak nk kena kuatkan semangat pun..huhu :)

miss niedNied said...

Just be strong yaa dear sementara tunggu 2nd intake ni. Nied mmg phm ape yg sya rasa tu.... Kdng2 bile kita cerita kt org,org tkkn phm ape yg kita alami. Sya da buat tindakan yg betul,mudah2an 2nd intake rezeki milik ke sya :) anyway take care yaa duduk sana n jgn ada stress ;) semoga Allah memberi kekuatan dkt sya

Sya Chot .. said...

@Nurul Aini kan?org tak faham apa yg kte rasa,cakap senang..ce kalaw mereka tempuh,terdiam mereka..hehehe thnk dear..Amin,mudah-mudahan. :)

Sya Chot .. said...

@miss niedNied always be strong ni der,famliy la kekuatan sya,klw tak pk mereka,dah lama lari..huhu btl tu,kte blh crte,tpi org xkn fhm situasi kite :) thnk dear..u too,take care..Amin3.:)

Paly said...

kalau takde rezeki kat laen, tahan jer kat sane, lame2 ok :)

Sya Chot .. said...

@Paly memang nak tak nak kena tahan pun,kalaw dah tak dapat..tp tgk la macam mna,tkr ipts ker apa bagai ker..ni masa dpn,kena pk btl2..huhu

cik chinta said...

sdihnye bc. kuatkn smgt k. mst bole pye. mb homesick ni kot. rjin2 updet luahkn. mb ok nti lm2

Lyana's Page said...

sya... yana faham apa yg sya rasa.. mmg mula2 amik dgree, yana pun rasa susah sgt nk adapt..lg2 yana xpenah rasa uni life mcm mana, dr matrik terus masuk dgree..mmg lain sgt. masa utk adapt dgn environment smua, all take time. but alhamdulillah, berkat kesabaran, yana dah overcome bnda tu semua. whatever decision yg sya buat, yana sokong.. but if tempat sya mmg kat uum, yana harap sya boleh sabar and overcome the problem dgn baik k :) i will pray the best 4 u..take care :)

Lissa LaLissa said...

Stay strong, Sis., &^^ In Shaa Allah ada peluang untuk Sis., sabar yea.? Allah sentiasa tolong orang yang bersabar., :)

Sya Chot .. said...

@cik chinta alaa jgn la sedih..huhu mmg kuatkn semangat,tempuh 1 sem ni..huhu homesick tu xde la,tpi tah..hee

Sya Chot .. said...

@Lissa LaLissa always be strong,mmg kuatkan semangat jer ni..huhu mmg sabar pun..hee Insya Allah,mudah-mudahan..

Sya Chot .. said...

@Lyana's Page tahu tak per..huhu mmg sya kena ambik masa duk sini pun,tpi brpe lama,tak tahu plak..huhu Insya Allah,sya pelan-pelan jer laa..huhu thnk dear.. Amin..

Miss Sue said...

sya sabar lah.. sue pon dulu macam tu, solat istikarah :)

aTieYusof Family said...

Be strong Sis..
Akak dulu pun sama..masa belajar kt UUM sgt mencabar.. Family lg jauh dr sis..parents kt Sabah, akak kt UUM.. sllu jg nangis sorang2 masa tu, tapi akak sllu pesan pd diri akak "kena kuat" klu nk berjaya..akhir nya dpt juga habis kan degree kt UUM selama 3 tahun.. mgkin ada hikmah yg tersembunyi knp sis dpt study kt situ..(just opinion:)...
take care..

Chic Na said...

bertahanlah sya. InshaAllah ada rezeki dpt tukar uni. tp kalau xdpt pun redha & tawakal, semoga dipermudahkan. cheers k. ;)

Nadia Johari said...

ade mlsh ke sya..xpela..klo sya x suke,sya leh apply lain..harap2 ape yang nak tu dimakbulkn..jgn stress study kat uum..just cheerful..mmg ko-k hari sbtu..kite cuti pun cume hari jumaat..tabhkn hati dulu ok

Annyss Aleeya said...

kuatkan semangat k? be strong. :)

Hanna Nabiella said...

sys boleh, adek tau.. bnykkn bersabar yew.. ini dugaan, inshaALLAH ade hikmah menanti sys pade akhirnya.. be a strong girl.. love u sys :')

zulhilmi tempoyak said...

awal2 mmg gitu... wuaaa... rindu zaman belajaq...wuaaa..

man said...

sabar..kuatkan semangat..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

Azwar Syuhada said...

Bertahanlah kak Chot!! Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian.. :) Rindu kak Chot.. :)

sabella mohamad said...

apa yang menyebabkan akak tak selesa tu ? hm bella doakan yg terbaik untuk akak . kalau akak tak boleh nak go on sangat , better apply uni lain . papepun , akak buat keputusan yg terbaik ok :)

Cik Yaya said...

salam...

xpela..yg penting kita mencari ilmu kan..dekat mana tu xpenting.iklhskan dri..InsyaAllah segalanya akn baik .=) yaya sentiasa doakan yg tbaik..^_^

Sya Chot .. said...

@Miss Sue hehehe,sebab bersabar la msh ada kt sini..klaw x,dh lama lari..hehe

Sya Chot .. said...

@aTieYusof Family Insya Allah..tiap2 ari pesan kt diri ni,yeahh kuat,yakin blh untuk motivate diri..huhu thnk sys:)

Sya Chot .. said...

@Chic Na Amin..thnk aw..

Sya Chot .. said...

@Nadia Johari byk mslh kat sini kak..huhu..Amin,mmg harap dimakbulkan..:)kat sini,jumaat pun depa kacaw kak,xde cuti lngsng,smpai bulan mei..huhu

Sya Chot .. said...

@Annyss Aleeya Insya Allah..mmg kuatkan semangat jer ni..huhu thnk :)

Sya Chot .. said...

@Hanna Nabiella boleh tak blh tak tahu laa..huhu mudah-mudahan.. LOVE U TO DIK :)

Sya Chot .. said...

@zulhilmi tempoyak arap2,jangan berpanjangan laa bnda ni,n sya cpt adapt ngn suasana sini.amin .. *mai ganti tmpt sya blja la..hee

Sya Chot .. said...

@man thnk beb..Iwill visit u back..tq :)

Sya Chot .. said...

@Azwar Syuhada Always bertahan dan berdoa kat sini..huhu rindu adik juga :)

Sya Chot .. said...

@sabella mohamad ada 1 benda yg buat akak rasa xfun kt sini,n xmw bnda tu berpnjgn,apa bnda tu,biar akak jer yg tahu la..hehe thnk dear..akak dh apply uni lain,tgk la pada rezeki nanti..thnk dear:)

Sya Chot .. said...

@Cik Yaya walaikum.. yup,mencari ilmu.. Amin,mudah-mudahan begitu hndaknya..thnk :)

nur khalilah hassan said...

sabar ea awk..rezeki lain insyaAllah ade utk awk..tabahkn hati and truskan tuntut ilmu..jgn stress2 sngt.. :)

shu said...

aminnn..moga2 Sya dpt..sy dlu mntak Uitm..dh trtulis rzeki sy di Utm..trus trlepas ke Johor :)

haz said...

setiap yg berlaku ada hikmahnya. life as a degree student mmg payah. bwk byk bersbr ye =) n goodluck !

Sya Chot .. said...

@nur khalilah hassan Insya Allah..sya yakin Allah ada untuk sya..always akan cuba jadi kuat :)

Sya Chot .. said...

@shu amin..thnk dear..:) utm ok what,lbh hebat dri uitm :)

Sya Chot .. said...

@haz yup,tu sya tak nafikan..:) always sabar jer ni dear..thnk..:)

ANNA MARIANA said...

sabar k...jangan cepat mengalah...

Sya Chot .. said...

@ANNA MARIANA baik.. :) thnk..

Nory Zoulkefle said...

Sya patut bersyukur taw dapat diterima masuk Uni...ramai kat luar sana yg teringin nak masuk U tapi tak semua yang dapat masuk...

Bukan senang nak dapat masuk taw...hehehe

SyAmSuL AnUaR said...

Tabahkan dri..Ada hikmah disebaliknya..

Sya Chot .. said...

@SyAmSuL AnUaR mudah-mudahan..Amin..:)

Sya Chot .. said...

@Nory Zoulkefle sya tak tahu nak kata macam mana lagi kak..huhu

Nizam Ijam said...

banyakkan doa k :)

saya dah update :)

Nazmin Nazifa εїз said...

tabah yea .. in syaa Allah semuanya akan brjln dngn lancar sis .. Allah is the best planner :) Maaf In bru je ade masa nak blogwalking .. bru habis exam ..wee :D

Sya Chot .. said...

@Nizam Ijam thnk yer..:)

Sya Chot .. said...

@Nazmin Nazifa εїз Insya Allah..:) Amin,mudah-mudahan..sokey dear..

Mimie Najib said...

sabar ye sya..akk pham apa yang sya rasa..kalau kita dah rasa xnak, baik mcm mna tmpat tu pun msti kita taknak kn..hope segala perancangan lain sya tertunai.. :)

Sya Chot .. said...

@Mimie Najib Mmg sabar jer ni kak,kalw baik macam mana pun,klw hati dh xsuke,nk xnk kena paksa gak..huhu Insya Allah..Amin :)




 

Copyright by Syaqira Ahmad © 2012 |Best View: Google Chrome