February 26, 2013

#First Week UUM & Salam Rindu

  Muka baru balik dari Ko-K Taekwando #Penat wow

Lama tinggalkan blog,Masa menaip entry baru..So far life di UUM ni tak de la teruk sangat,Tapi seriusly sangat2 berbeza dengan life waktu buat Dip dulu..Hidup alam uni ni,memang kena survive sendiri..Sya ingatkan,masuk kelas boleh la jumpa budak2 satu kos dengan sya,rupa2nya,bermacam2 kos ada dalam kelas sya,finance la,computer sains la,banking laa..Ari ni kawan lain,sox kawan lain..Xmacam kat poli dulu,masuk2 muka yang sama,kos yang sama..#Best 

 Life student Science Economic,Kena bermain dengan kalkulator dan buku yang best..

Bercakap tentang study pula,Kebayakkannya kena study sendiri,lecture di kelas sebagai sampingan & Fact buku yang akan kita akan study pun sangatla tebal,kat gambar nampk nipis,tak tengok lagi buku "EKONOMI" yg sya kena study untuk dapat A+,woww sangat awesome.! Baru eko,tak termasuk lagi perakaunan,sains sosial,dan subjek2 lain lagi..pegang pepatah ni "Kalau Orang Lain Boleh Buat,Kenapa Tidak Kita" ? #Think

 Jadual kelas yang sangat lapang #Poyo

Jadual waktu degree tak padat macam diploma dulu,sehari 3 kelas sahaja untuk Kos sya..Jadual pun kita susun sendiri,pandai2 pilih,susun,dan cari lecture best..Sem ni sya ambik 7 subjek,sem1 kena strungle lebih untuk bagi pointer cantik untuk degree nanti,sya nak sambung master lagi,so kena usaha hard la..#Kata nak jadi Pensyarah,pegawai tadbir diplomatik,pakar ekonomi,gabenor kewangan..Kena usaha la..*Ecewah

 Jauh dimata,Dekat dihati..

Sape tak rindu family,sape tak rindu tersayang,dan sape kata sya tak rindu selatan a.k.a Negeri Sembilan.Tiap detik berlalu sentiasa akan ingat..Dah la ko-k kat UUM buat sabtu,peluang untuk balik ke N.9 sangatla tipis..klw nk balik pun,blik hari jer.*Tu pun kalaw dah nazak sangat rindu mak ayah la,baru sya balik.

Sya dan Si Dia sama2 kejar cita2,kejar impian,kejar harapan.Even sorang Kt UITM S.Alam,sya plak UUM,Kedah,perhubungan berjlan macam biasa..#Jauhnya..Long Distance Relationship,yang penting saling mempercayai..Si Dia last sem,Sya plak first sem..sya ada 3 tahun di UUM ni,mohon buah hati sanggup tunggu..hee~~ Rindu nak bertemu mata..Doakan kami,Kejayaan kami..Sya bakal Pensyarah,Dan si Dia Bakal Arkitek..Insya Allah..:)  Amin

Belajar Kuatkan hati,Mantapkan Emosi,Berdikari sendiri..Good Luck

62 comments:

Syazwani Mazlan said...

amin..mudah-mudahan semua impian terlaksana..good luck :)

Nurzakiah Hanum said...

all the best

Puteri Nur Hidayah said...

Woooooo... Bagus2! Truskan usaha smpai brjaya.. Best of luck to u future pensyarah... :D

Paly said...

kene ler korban skit2 :)

inasazali said...

oh kt uum tu lain ey..klu kls lain org pun lain jgk ye..

Nurul Aini said...

Seronok saya baca entry ni..sya bagus positif..Semoga berjaya..InsyaAllah..mesti dapat A+ tu..Amin Amin Ya Rabbal Alamin. ^__^

Sya Chot .. said...

@Syazwani Mazlan Amin..Insya Allah..Thnk yer :)

Sya Chot .. said...

@Nurzakiah Hanum thnk a lot yer..:)

Sya Chot .. said...

@Puteri Nur Hidayah hehe,xde bgs manala..Insya Allah,akan cuba usaha sedaya upaya..:) Amin..

Sya Chot .. said...

@Paly nk tak nk kena la berkorban kn..:)

Sya Chot .. said...

@inasazali a,ah kt uum ni lain,pengurusan dia lain..kedatangn dia pakai kad matrx tu,kena scan kt kelas..:) msk kelas,mmg jmpe ngn lain2 orang n lain2 kos..:) uitm jadual dia mmg dah susunkn kn?n jumpe pun budak yg sama kn?

Sya Chot .. said...

@Nurul Aini thnk aini..xde la bgs mana,kadng2 lemah juga semangat,tapi kena gak kuat..Thnk dear..Amin :)

Nory Zoulkefle said...

cinta jarak jauh lah ni yer...
takpe dik, kalau dah jodoh takkan kemana...
akak dulu sblum kawen pon bercinta jarak jauh...
alhamdulillah, kuat jodoh kitorang...
heee

~IraNur~ said...

korban sekejap :D sabar jelaaa :)

AmySyahiera Malik said...

semoga semua urusan sys dipermudahkan . even orang tersayang semua jauh , dia orang still ingat n support sys . hehe . bakal pensyarah nie . mane tahu jadi pensyarah amy nanti . hehe . semoga tercapai cita cita sys , aamiin :)

#berusaha tangga kejayaan :D

Hanida Moss said...

rasa nak flashback balik masuk U. Rindu tauuuuu :')

miss niedNied said...

Salam rindu sya.... :D
. Ala 3 tahun tu nmpk je lama tp rasanya kejap jee.tup tup da grad da jd pensyarah...da ada master.huhu kuatvsmngt yaaa dear ;) hopefully segalanya dipermudahkannn...
Fmly, encik buah hat n org tersyng tu jadi penguat kan utk kita tempuh hari-hari yg berliku sbg pencari ilmu.
Semoga berjaya disana sya... ;)

Sya Chot .. said...

@Nory Zoulkefle lebih kurang la kut..hehe jauh tmpt study jer..ngee~~ kalaw asal dia selngr sya n.9..:) Insya Allah,kalaw jodoh,tak ke mana..Sya pun harap,jodoh kami kuat..Amin :)

Sya Chot .. said...

@~IraNur~ yup..kejab jer..Emak pun kata benda yang sama..kejab jer..hee

Sya Chot .. said...

@AmySyahiera Malik Insya Allah,Amin..yup betul3..doa mereka sentiasa mengiringi..Amin,mmg dah lama sangat simpan cita2 nk jadi pensyarah ni..Manalah tahu,masin mulut adik ker,sys jadi lec..Amin..he

#Yeah,usaha !! :)

Sya Chot .. said...

@Hanida Moss hehe,waktu belajar memang best sebenarnya :)

Sya Chot .. said...

@miss niedNied
walaikum sayang..:)
emak pun kata mcm tu,macam wat dip dulu,dulu pk 3 thun lama,tup2 dah hbs dip..ni degree plak,tengok2 dah hbs,dah grad,konvO,Dah master..Insya Allah jadi pensyarah..AMIN Selalu sya kuatkan semangat,tak nk lemah semangat..kena berani n survive sendri hidup..Amin,sya pun harap segalanya dipermudahkan..:) Yup,doa mereka,kata2 mereka semua pembkr semangat sya untuk berjaya..:)

#Amin,thnk a lot my friend <3

Lyana's Page said...

samalah mcm yana dulu. bila masuk U semua benda kena buat sendiri..mmg berbeza sgt. lmbt juga nk adapt. tp demi cita2, perlu banyak berkorban kn.. so gudluck for Uni life sya :) All the best!

Chic Na said...

jauh tu nak balik dari utara ke selatan. sabar banyak2 eh..

Nadia Johari said...

wah amik ko-k taekwndo..bju puth je..hehehe...dah lama tinggal sains sosial..mmg beza2 kos ade..

Miss Aina said...

sekali lagi jeles.. haihh hehe.

good luck ea kakak syg dgn apa yg dihajati.. jgn risaulah, che abg tak tinggal punya akk yg comel ni. :)

ANNA MARIANA said...

good luck dear.. =)

aTieYusof Family said...

Good Luck sis..
moga semua nya di permudahkan..
Bila berjauhan ni kena lah saling percaya..itu paling penting..jgn sesekali buka ruang hati utk org lain..insyaAllah perhubungan akan kekal..disamping DOA yg kuat...:)

Sya Chot .. said...

@Lyana's Page kan??mmg life kena sendiri kat sini,survive sendiri,semua sendiri..:)yup,perlukn pengrbanan demi cita2..thnk dear :) Amin

Sya Chot .. said...

@Chic Na Dugaan sungguh..huhu mmg byk bersabar jer ni..huhu

Sya Chot .. said...

@Nadia Johari a,ah taekwando,mmg berbaju putih jer la..hehe tu la,sangat berbeza..:)

Sya Chot .. said...

@Miss Aina alala jgn la jeles2..:)

thnk dear,hee kena risaw..2 2 kt uni,macam2 dugaan nafsu mata ada..haha..tpi harap 2 2 xwat hal la,n xtingglkn masing2.he :)

Sya Chot .. said...

@ANNA MARIANA thnk dear :)

Sya Chot .. said...

@aTieYusof Family thnk adik :) Insya Allah,sys pun harap segalanya dipermudahkan..:) yup mmg kena saling mempercayai,tak pernh terlintas nk buka hati untuk orang lain,setia pada yang satu..hehehe

s h a said...

Semoga berjaya dengan cemerlang sya.Kena berkorban cket time study ni.Sabo ye.Jangan risau.N.Sembilan bia akak tgkkan tiap2 minggu.Hehe. :)

محمد رازيق said...

all the best sya. yang penting kat U ni kena rajin dan pandai jaga diri

~didiey~ said...

selamat maju jaya chot :)
akak tumpang gembira kalau chot berjaya capai cita2 tu ^^

haz said...

goodluck dear. bljr rajin2 taw. ecehh. hehe

Sya Chot .. said...

@s h a Insya Allah..Amin..:) tu la,kena berkorban ,even semangat ni tak de la kuat mana,tetap kena kuatkan..:)wahh ,nanti akak tgk2 la n.9 ok..hehehe

Sya Chot .. said...

@محمد رازيق thnk beb..Insya Allah,mmg kena always jaga diri..tak semua student uni ni,baik taw..kadang mrka lbh jht dan suka ambik kesempatan..hehehe :)

Sya Chot .. said...

@~didiey~ thnk sys..:) Insya Allah,kalaw di izinkan Allah,dan diberi kesempatan jadi lec n capai cita2 tu,sya akan ambil..:)Amin..

Sya Chot .. said...

@haz thnk haz..:) Insya Allah :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

Moga dipermudahkan segalanya.

hana hadi said...

eh. satu kelas cos lain2 ke? lect nak ngajar cmna? hehehe. hana dulu satu kelas 1 cos. tu yang tanya tu.hehe

Sya Chot .. said...

@Leeza dayasari [santai leeza] Amin..mudah-mudahan..:)

Sya Chot .. said...

@hana hadi kos lain2,tapi subjek sama.. conth mcm ni " perakaunan perniagaan" , stdnt yg ambk ekonomi,akaun,banking,finance pun blja bnda sama,so satu kelas.. sebab tu,tiap msk kelas,org xsama,org lain2..:) paham tak?

TiranaAduka said...

salam chot.
Huhu bz erk?
Pekabar?

Cik Mun said...

gudlak syg..
bersusah susah dulu bersenang senang kemudian kan..

Sya Chot .. said...

@TiranaAduka walaikum..:) bz sikit jer..:) sihat2 jer..:)

Sya Chot .. said...

@Cik Mun thnk dear.:) Insya Allah..Amin..:)

Alyn Roslan said...

moga dipermudahkan semua ya Sya..long distance relationship banyak cabaran..huhu..kena banyak sabar..:)

Sya Chot .. said...

@Alyn Roslan Ami ya rab..:) Moga di makbulkn n dipermudahkan segalany..:) Insya Allah,moga jalan dengan si dia juga dipermudahkan..Amin

Nurrul said...

Takpe kak , semoga segala pegorbanan akk membuahkan hasil yg membanggakan.. :D

Sya Chot .. said...

@Nurrul Insya Allah..Amin..mudah-mudahan..:)

Nizam Ijam said...

cantik tuan blog


saya dah update... hari malang saya...

Sya Chot .. said...

@Nizam Ijam thnak..i will visit ur blog back..tq :)

Bee Haa said...

biha dlu dok petronas... sometimes rindu gak uum even dak jenuh 3 tahun lebih kat sane.. hahaha.. memang len kelas len kawan.. kitorg dlu sem 2 ke atas buat jadual sendiri..pakat2 ngan kawan susun jadual..time korg x sure boleh susun sendiri lg ke u settingkan nt ^^

Sya Chot .. said...

@Bee Haa OOO petronas..ptrns tomyam sana best woww..hehe ari tu duk try situ..mknan situ pun meriah..:P sya thu tu,tu la sem 2 kena susn jadual dgn sndrinya..eheh

michelle De hunny said...

semoga semuanya dipermudahkan.
jgn risau ngan buah hati :P
heehe..

Sya Chot .. said...

@michelle De hunny harap2 begitu hendaknya.."_ hehe

sabella mohamad said...

bella doakan akak & si dia berjodoh . semoga semuanya berjalan lancar . long distance relationship pun takpe , asalkan setia & percaya :)

Sya Chot .. said...

@sabella mohamad thank sear..Amin..:)




 

Copyright by Syaqira Ahmad © 2012 |Best View: Google Chrome