January 20, 2013

Hargai Kawan & Cinta Juga.

 Berjaga-jaga bila berbicara..Ramai yang memerhati

Bercinta janganlah mengikut nafsu semata-mata,Bila senang kawan dilupakan,bila susah baru nak terhegeh-hegeh cari kawan.. Kadang manusia ni,bila dah seronok,kawan semua di lupakan,dah tu perintah Allah juga di lupakan..Sekali Allah dah rentap,Baru la masa tu nak ingat kawan,sejadah,Allah..#Lumrah

Dan perkara yang paling sya tak suka bila kawan dah punya cinta,kawan lama mereka dilupakan..Most of people akan berubah..tolong la ingat,kawan ni penting..Tapi kalau kawan yang makan kawan tu,buang jer laa~~ Ramai kawan sya macam ni,bila ajak gathering each other,menolak,tapi kalau bf/gf ajak date,nak pula..*Mohon ada yang terasa

 Ingat mengingati antara satu sama lain..

Kalau anda rasa,anda boleh hidup berdua sahaja dengan pasangan anda,tanpa memerlukan kawan,go on..sya pun,bukan manusia yang hadap ada kawan macam ni :) Kalau kita boleh simpan aib orang,percayalah Allah akan bantu simpan aib kita..Hidup ini adil,Tak kejam..#Percayalah so tolong jangan menghina ciptaan Allah ni.

Pengalaman lepas membuat kita semakin lama semakin matang,semakin lama semakin thu membezakan mana kawan,mana lawan..So kalau ada yang terasa tu,mohon anda berubah..:D sya sentiasa mendoakan kesahteraan kawan sya.Nk ckp blkang,silakan..sikit tak terkesan dalam hati..:) Allah maha mengetahui.

Cubaan kedua melukis doodle.. sya masih belajar lagi..:) kalau ada yang terguris hati ngn entry ni,maafkan sya..Niat sya nak berkongsi,dan muhasabah diri sendiri juga.:)Jumpa lagi di next entry.

38 comments:

Nurhanisah (Anis Artslife) said...

alhamdulillah setakat ni xada kawan yang mcm ni...
dugaan tu chot, kita akan jumpa kawan yg lagi baik...walau apa pun kita kene terima baik dan buruknya... :)

Nazmin Nazifa said...

Betul,hidup ni mana kejam ,mana tidak adil ... Manusia yang kejam,yang tidak adil =) Kita sebagai saudara mereka hanya perlu mendoakan mereka ^^, be strong .

Sya Chot .. said...

@Nurhanisah (Anis Artslife) Alhamdulillah..:) hope anis xjumpa la kwn mcm tu..mnx sgt dijauh..:) sya xkisah pun,kwn mcm tu,sya mmg xkisah..bersepah dkt mana2..:) betul sangat la tu,ramai lagi kawan baik.:)

Sya Chot .. said...

@Nazmin Nazifa yup btl tu dear..:) kita ni yg kadang2 kejam..:) Always strong..

~didiey~ said...

betul tu chot..sis setuju sgt3..

Sya Chot .. said...

@~didiey~ Bersepah2 sangat orang mcm ni..uhuhuh

Cikgu Ma said...

memang susah nak jaga hati...kalo bab kawan, memang selalu terguris....

Sya Chot .. said...

@Cikgu Ma nk wat mcm mna,kena redha jer laa..:)

Lissa LaLissa said...

ada jgk kawan macam nii.. tp., kena sabar jea laa., hee ^^
tapi bila wujudnya orang2 macam tuu, baru kita tau macam-macam jenis orang., ada baik ada buruknyaa., heehe

btw, comel doodle tuu., hehe

Sya Chot .. said...

@Lissa LaLissa tu je yang mampu kta buat kn:) sabar,sabar,sabar..huhu btl..pengalaman mengajar kita:)

*Thnk:)

alyn amalyn said...

kalau bab berkawan ni memang susah..alyn pun pernah rasa macam tu..sabar je la..:)

alia syuhada said...

Wahh kak ! Gambar comel akak membuatkan alia tertarik nak ke blog akak ! hee ^^ *dah lama tak menyinggah sini , busy*

michelle De hunny said...

kan sebab sekarang ni kawan suka makan kawan.
talam dua muka gitu. ^^

Nadia Johari said...

ade gak kwn mcm ni..tapi biarlh die ngn hidup die..kite ngn hidup kite..dah die xnk kwn ngn kite..huhu

Sya Chot .. said...

@alyn amalyn tu la..manusia..nk tak nk sabar jer la :) tu jer mampu buat..

Sya Chot .. said...

@alia syuhada ishh dia ni..hehehe..thnk dear :) tu la,akak pun rindu nk baca entry blog adik:)

Sya Chot .. said...

@michelle De hunny tu la pasal..bukn talam 2 muka..dah bertalam2 mukanya..hahah:)

Sya Chot .. said...

@Nadia Johari ada jer kak..:) btl3,biar dia ngn life dia..:)

Hanna Nabiella said...

huh, paling mnyampah if jumpe kawin sbgini. tgok lah selame mne dy boleh idop lau ngn bf nye aje. heee

Cikgu Fikri said...

yes.. even ada pakwe sehensem mana or gf secantik mana pun, kawan jgn dilupakan..huhu
:)

Nurul Aini said...

Saya ada jumpa kawan macam ni..Tapi bukan kawan rapat saya. SubhanaAllah, kesian..seburuk-buruk kawan janganlah pernah sesekali membuka aibnya pada pensyarah pula tu. Tak tahu nak cakap apa. Minta di jauhkan saya daripada sifat yang sedemikian. Takut kalau saya jadi gitu.

eimuizduaf said...

Akak Sya comey anyonyoo :D . Heheh . Tapi kalau dalam kes Umie , dah plan nak keluar tapi tak jadi sebab die dah pegi keluar dulu dgn bf die . Untung die bf angkat dari rumah LOL -_-" . Takpelah kak . Rileks dah betul . Kawan yang betul sejati akan ingat jasa kita sampai mati .

miss niedNied said...

Dulu time Blaja kwn rmai Ada pasangn selalu jgk kene dianak tiri kan. Sngt stress rasa. hahaha last2 jujur ngn kwn tk suka diperlakukan sebegitu :) Dan nasib baik kwn amateur memahami :D

fifie said...

paling benci dengan kawan macam nie, waktu gembira suka ria dengan bf lansung lupa tentang kawan kawan. Bila dah putus pandai pulak cari kawan. huhu

Reiko Masashi said...

tak dinafikn kwn mcm ni mmg byk...
pngalmn mmbuatkn reiko dh mlas nk ada bff,biar la skdr kwn biasa2..

Pykaa Pdott said...

pyka suka entry nie . mememag betol pon , kawan mkn kawan bnyak , tmbah2 kawan yg jenis talam dua muka , bila org tuh pndai jaga aib kita , insyaALLAH aib dorang pon allah akan jga , tapi kalo sbaliknya . rasakan laa pngannye . huhu, tapi kalo jenis suka kata kot blakang nie , memang org tuh penakot . huhu . :p

sabella mohamad said...

haaa bella setuju sangat la part bila dah ada pakwe or makwe , kawan dilupakan . bila ada masalah dengan psgn memasing , pandai pulak cari kawan . pandai pulak nak mengadu dgn kawan .

Sya Chot .. said...

@Hanna Nabiella kan?? sys pun sama laa..dgn kawn dilupakan..haiyaa..hehe

Sya Chot .. said...

@Cikgu Fikri yup btl3..hensem ker,cantik ker,jangan lupakan kawan..:)

Sya Chot .. said...

@Nurul Aini bersepah kawan mcm ni..hehe,orang mcm ni,tak lyk di gelar kawan rapat pun..hehebuka aib pada lec?hah xpaham..huhu sya pun,mnx dijauhkn dri sikap mcm ni..:)

Sya Chot .. said...

@eimuizduaf hahaha,segan la akak..thnk..tu lagi sakit hati kn dik..,dah jnji,lps tu cancel jer..saborr jer la.btl2,sys setuju tu.:)

Sya Chot .. said...

@miss niedNied kan?? dulu time blja mmg cm ni laa..lbh2 lagi,kalau dpt group yg mcm ni,mmg tensen laa~~ hahaa

Sya Chot .. said...

@fifie btl tu sysy,waktu suka ngn bf,dah susah baru kn cri kawan..:)

Sya Chot .. said...

@Pykaa Pdott thnk pyka..:) bukan talam dua muka,dah bertalam2 mukanya..hahaha..sabar jer laa~~:)

Sya Chot .. said...

@Reiko Masashi kan?byk sangat kn?:) btl3,kena bjk cari kawan..:)

Sya Chot .. said...

@sabella mohamad btl tu..sya sokong sangat..tu la manusia..bila ada partner,kawan sume tolak tepi,dah pts apa bagai,baru nk cari kawan..:)

Secrets of A Teenage Girl said...

alhamdulillah, setakat ni Yana tak ada kawan yg mcm tu. Harap tak adalah. Sabar lah ya sya. ;)

rajin lukis doodle. Hehe.

Sya Chot .. said...

@Secrets of A Teenage Girl harap di jauhkan la..:)

#biasa2 jer.he




 

Copyright by Syaqira Ahmad © 2012 |Best View: Google Chrome