January 8, 2013

25 Random Fact About Me

Perkara ni dah lama nak buat,tapi asyik postpone2 jerk..So memandangkan hari ni pun free,semangat nak memerah otak lagi mengupdate blog tengah mendatang,so sya pun mainla game ni..Game ni di tag oleh kawan alam maya sya yang sangat mesra..So Yana,this is 25 fact about me..:) Enjoy ur reading..

  1. Nama di beri Syaqira Liyana Binti Ahmad Ghazali, Yang membawa maksud Syaqira - Berterima Kasih,Syukur..Manakala Liyana pula bermaksud lemah lembut..Tapi hakikatnya sya ni tak lembut macam ladies2 di luar sana..Awww..hee

  2. Anak sulung dari 5 adik beradik..Dan fact sya paling kecik dan rendah dikalangan adik2 tersayang..sukala sya membajet muda n suh adik2 panggil "Along" dia ni "adik"..ecewah

  3. Sya fanatik with ice cream..Tak kisah apa jenis ice cream sume sya telan,tapi yang halal laa~~ ais mangkuk besar tu pun,sekali hadap pun sya boleh habis aw..nyam3..so xhairan la wan,emak,ayah panggil sya "Hantu Ais Krim" 

  4. Sya pernah mengis tanya kat mak,"Kenapa sya tak ada abang" what the hacckk betul laa tnya soalan ni..Dan sya sangt mencemburui sape yang ada abg yang hensem..#Eh ?

  5. Sya setia menjadi peminat hard core ORANGE..yup sya gila ngan oren..Sangat..pada sya oren tu awesome..sebab tu,tak hairan kalau bilik sya,cadar bilik,beg,BLOG SYA segala macam warna oren..1family mengetahui minat ank mereka ni..hehe

  6.  Sya ni rabun,dan sya tak suka pakai spek..Sebab menutup kecantikkan mata sya yang besar lagi bulat *Ok,over gilaa~~ jadi sya lebih suka pakai lens..dah 3,4 tahun lens ni menjadi teman rapat sya..

  7. Berkaitan dengan nama "Sya Chot" nape "sya" nape "chot" ?ok,"sya" ni,panggilan pendek dari nama panjang sya.."chot" pula,sya dapat dari seorang kawan sya..Dia la yg pnggil sya chot.mungkin sbb byk sgt chit chot a.k.a berckp kut.Mak pula kata chot tu sesuai cz sya ni Short..Ok,terima seadanya..jadi bergabungla mnjadi nama "sya chot" .

  8. Sya anak jati Negeri Sembilan,Dimana Ayah dan Mak sya pun asal NS,kampung kedua2 ibubapa pun di NS..tapi Hakikatnya bukan mudah~ ops ternyanyi, Nak cakap loghat nogori..Sya xfasih nak tuturkan cakap negeri..Tpi sya beljar ok..:P

  9. Even sya ni anak jati negeri sembilan,tapi sya lebih fasih cakap utagha dari nogori..3tahun menetap dan menuntut ilmu disana,melekat plak cakap utagha ngn sya..Habaq hang,ni betui-betui bukan main-main..hee

  10. Sya peminat kereta honda dan toyota..BMW lagii laa idamanku..tapi disebabkan ayah tidak mengalkan anaknya memakai BMW,makanya honda dan toyota menjadi kegilaan ku..jadi tak hairan,kalau nampk honda Accord,sya jadi jakun kejab.Dan dlm hati akan berkata "1 day,ko akan jadi milikku juga honda accord" Amin

  11. Sya lebih suka duduk di dalam bilik dari pagi,sampai ke petang,petang bawa kemalam dari duduk di depan tv,ruang tamu atau sebaliknya..tak thu kenapa..~~ memang dah terbiasa.

  12. Dulu sya suka baca novel cinta,jdi xhairan la kalau sya ni jiwang lagi romantik *euww~~But now,tidak lagi..sya xsuka baca novel,sebab malas nk menatap lama buku novel tersebut,sekarang sya jatuh cinta dengan buku motivasi..jdi xhairan la,kalau sya ni,pakar menasihat.hahaha

  13. Sya suka sopping online..and shopping kat mall..tapi 1 keburukkan sya,bila dah beli,sya susah nak pakai..sampai mak kata,serupa tak payah beli jer barang tu..Asyik barang tu nk smpn dalm almari jerkk..

  14. Peminat tegar handbeg..Dari waktu menuntut blja lgi,mmg suka mengumpul..Pantang jumpa beg yang cantik,mesti duit pun rasa nk kuar mcm air,untungla skrg ni,duk kat umh,duit pun mnyimpn jer la..haha 

  15. Sya ni mudah tersentuh dan mengalirkan air mata..Sebab tu,sya paling benci tengok crte bersamamu tv3 tu..*Terus padam..

  16. Sya suka kongsi kesenangan sya dengan family,adik beradik dan kawan..Sya dulu pelajar tajaan biasiswa JPA,jadi tak hairan kalau 2 minggu sekali ulang alik ke seremban..hehe,tiap2 bulan blnja family makan KFC,beli hadiah buat adik2 tersyg,Tiap sem akan blnja budak umah makan KFC juga.xcaya,try tnya housemate sya..:)sya suka blnja orang,org kata,rezeki lebih,baik di kongsi2.:)

  17. Ehh lupa,sya ni bekas pelajar Politeknik Balik Pulau,Pulau Pinang,dalam jurusan Diploma Teknologi Maklumat (Pengaturcaraa).

  18. Agak korangkan,Mustahil tak dari pelajar lepasan Dip IT,bertukar bidang ke Degree Sains Ekonomi ???? ce komen sikit??ecewahh..Kalau dah minat,apa pun jadi kn? :)

  19. Dulu,masa silam sya kelam sangat..Sya xramai kawn,sya blja pun xpndai,sya ni selekeh,suka sorang2 n diam..After f4..sya buat azam baru,sya bngkit dri kegagalan,sya meraih kejyaan dgn berkat usaha sya..SYUKUR NOW,mereka buka mata melihat kejyaan yg sya perolehi skrang ni..Smpaikan ada yang tnya " sya yg selekeh n xpndai dulu ker ni?" yup its me,but now n reality i'm proud to be Art Student..:) Jgn ingt,budk sastra xbijk ok,anda yg ambil sains,kini pula dibawah budak art..:) Mohon ubah minda anda semua..:)

  20. Sya pernah merasa duduk kelas ELIT,kelas PELAJAR HARAPAN,Dan fact sya xsuka kelas ni..sebab mereka puak2..sya xpndai,jdi sya slalu disisihkan..:) After sya masuk kelas no 5 kebawah,sya sedar budak2 yg sederhana ni,lbh mulia sikapnya,lbh memntingkn pershbtn,dari lihat mereka dari sudut yg hebat..Proud of u 4,5 UUM at Morning Glory High School..

  21. Sya tak suka pada number,Sya xsuka kira-kira,dan sya xsuka matematik..Yup,sya betul2 xsuka..meluat kadang2..hehe tapi SYA CINTA pada pembacaan,hafalan..so xheran la kn,sya pilih Sastera N ekonomi waktu sekolah menengah dulu.

  22. Sya merupakan bakal pelajar UUM intake feb 2013,dalam jurusan Sarjana Muda Sains Ekonomi..:) Love eknomi since f4 until now..dan kos ni dulu,kos degree mak sya..Insya Allah,sya akan ikut jejak langkah mak sya,Ataupun lebih hebat dari mak sya,mana tahu sya jadi Lecture Ekonomi pula ke..Insya Allah..

  23. Dari sya umur 16 tahun,sampaila 22 tahun ni,sya jatuh cinta dengan ekonomi,Sya minat sungguh jadi Pensyarah..Jadi sya harap,Masa depan sya nanti,Allah dah aturkan perjalanan yang indah di penuhi kejayaan dalam hidup sya.Amin

  24. Bila sya terasa hati,kecewa,sakit hati,perkara yang sya akan lakukan,diamkan diri..sebab sya xpandai nak meluahkan..bila dah xboleh tahan sgt,baru la mencari pena dan kertas untuk tulis dan luahkn segalanya..It's me.:)

  25. Sya telah ketemu CINTA PERTAMA yang sya cari selama hampir 20 tahun..Dan sya harap biarlah cinta pertama ini,kekal hingga ke Akhirat kelak..Mudah-mudahan..Sya punya impian,untuk bawa hubungan yg dibina ini,menjadi satu ikatan yang halal dan di redhai oelh-Nya satu hari nanti..Amin

Done !! 25 fact about me..Yup ini semua tulus ikhlas lahir dari hati sya,yang paling dalam..So ada x sape2 yang punya persamaan,atau cerita perjalanan hidup dia lebih kurang mcm sya..?jom la buat,dan sharekan kepada sya..:)

Tag : 
1. http://meestring.blogspot.com/
2  http://iloveyou9295.blogspot.com/
3. http://www.alynamalyn.blogspot.com/
4. http://chipmunkandbarney.blogspot.com/
5. http://blueyarns.blogspot.com/

xtahu nak tag 25 orang tu,n xlarat nak tag smpai 25 org tu,so 5 orang pun boleh la kn?hehe Selamat membaca dan mengeratkan hubungan antara kita.:)

26 comments:

Anum said...

great

Sya Chot .. said...

@Anum Thank..:)

~didiey~ said...

betul2..rezeki lebih elok dikongsi..bukan berlagak tp benda baik..moga Allah beri rezeki yg lebih lg pada chot :)

alia syuhada said...

enjoy baca ni ! Alia pun ada main benda ni, tapi tak publish2 lagi sebab tak cukup2 25 about me, alia busy lah, xD

Sya Chot .. said...

@~didiey~ Kan?? tu la,kalau rezeki lebih,niat ikhlaskongsi2 la..kdng kalau mknan tu sikit,adik minta pun,lbh bek kngsi..nanti mkn skt jer pun,dah knya..hehe mudah-mudahan sys..:) chot dah nmpk blsn Allah tu skit demi sedikit dlm hdp sya..Syukur Alhmdulillah :)

Sya Chot .. said...

@alia syuhada Thnk dik..:) nanti dah publish rojer sys..sys serang hendap n baca..hahaha..:p

Secrets of A Teenage Girl said...

Yeay, akhirnya Sya buat jugak. Happy sangat. (><) hah, skrg dh tahu sedikit sebnyk pasal sya. dr apa yg yana baca, kte ada jugaklah persamaan. nama kte sama, so mmbawa mksud yg sama lah kan. Hehe. Lagi, yana pun mudah touching jugak kalau tgk cerita sedih2. Huhu. Perbezaan kte, Yana suka nombor2 sbb tu amik cos Matematik. Huhu.

Cayalah, sya. Berjaya buat sampai 25. Yana buat 10 je, tp nnt nk try tambah lah. Huhu. :)

Ƞurul Ƨyafiqah said...

Alamak kak, kita samalah suka makan ais krim ! Memang boleh habis punya lagi2 makan sambil tengok tv.. Kalau Fiqah lah. Akak tak suka Maths ? Kita suka. Ecehhh :p Fiqah pun suka baca novel cintan2 ni, tapi tak romantik pun Fiqah.. Haha xD Skang ni tak baca dah..

Ada jugak orang tag Fiqah tapi, kena perah otak lebih-lebih ni nak buat. Haha, sebab Fiqah kadang2 tak kenal jugak dengan diri sendiri :3

Sya Chot .. said...

@Secrets of A Teenage Girl hehehe,tgk feel nk menaip,tu yg excted buat tu..hehe ohh yana mnt math,sya xmnt..xpndai nk kira2 ni..hee.. thnk ye :)

Sya Chot .. said...

@Ƞurul Ƨyafiqah ohh really..kte geng..hehe ..yup btl la tu,sys pun mkn smbil tgk tv..hehe ramainya mnt math,xper,lps ni,sys cube pupuk n cinta pada number..hehe

pun boleh mcm tu?hehe,tak per,take time dear :)

Mimie Najib said...

tahu dah tentang sya.. tapi kan sya, akk kekok sikit bila tulis sya.. nak tahu napa? sebab akak dgn abang akak a.k.a en.tunang, akak biasakan nama diri sya..hehehe.. sebab nama akk kan syamimi..hehe

Nur Fahz said...

Assalamualaikum..nampak jujur semua berkaitan dgn sya.yang last tu kak fahz doakan semoga berkekalan ye.Insya'Allah :)

Sya Chot .. said...

@Nur Fahz walaikum kak.. A,ah tu sume fkta tntg sya.hehe mudah2 bgtu hndaknya..Amin.

Sya Chot .. said...

@Mimie Najib hehe,nanti sys buat laa..hehe ohh yeke? Wow..hehe xpe sys,pnggil sya ni chot pun blh..hehe

fifie said...

Mostly kita sama maybe sebab ank sulung kot. hehe Kecuali minat orange, fie minat pink

Yana Halim said...

wahh...dah ada Cinta hati. Semoga sampai ke jinjang pelamin hendaknya. Amin...

Sya Chot .. said...

@fifieohhww anak sulung rupanya..:)

Sya Chot .. said...

@Yana Halim hehe..Insya Allah.AmiN :)

alyn amalyn said...

wah, saya du tag, hehe..nanti saya buat..skrg ni tengah kerja nanti bos marah..:D

Sya Chot .. said...

@alyn amalyn hahaha..sokey dear..:_ ble2 free jer..

Reiko Masashi said...

waahh..trnyata byk jgk prsmaan kta, trumta skali yg no.2.hahahaha
slalu pegi jln2, org akn ingat reiko adik..pdhal ank sulong..haha

Sya Chot .. said...

@Reiko Masashi kan?? hehe ,membajet muda jer la kte erhh..ahhaha

♥ miss crusty crab ♥ said...

seriously kite banyak persamaan ! :D anak sulung dari 5, lebih rendah dari adik2 >..< selalu jeles tengok orang lain ade abang . muahaha XD

Sya Chot .. said...

@♥ miss crusty crab ♥ tu la kn?kalau laa ada abgg~~ hheehhe

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

25 jek? nape tak 26?hahaha ok baru tahu tntang chot

Sya Chot .. said...

@NORSHAHFEZA HAMSAN knpe ng 26??hehe umur erk?? :)




 

Copyright by Syaqira Ahmad © 2012 |Best View: Google Chrome