July 26, 2012

♥Jatuh..Bangkit Semula ♥

I'm fresh graduate Dip IT (Programming)

Selepas 3tahun bertungkus lumus mendapatkan segulung Dip IT (Programming) di pulau pinang akhirnya tamat juga pengajian sya.tiap kali perkataan utara "awat", "hang" tersasul dri mulut rindu kngn bergelar siswi tu muncul..semua tu hnyalah kenangan terindah.


IT programming apa tu??ok jujur sya adalah bekas pelajar sastera waktu spm dulu,berbekalkan kptsn yg suam2 kuku 3A 4B 2?,*lulus semuanya,Alhmdulillah,sya dpt twrn smbng Di IPTA,msa tu IT programming tak tahu ape,tp bla peluang dpn mata dtng,sya try and grab peluang tu.Bila dh blja IT (Programming) ni,Wah mcm jakun kejab.susah yang teramat,tp still blh bawa..bergntung pda mint dan usaha..so nk kte IT (Programming) ni ssh,tak juga ,nk kte senang pun tak.


Dh nama pun IT,matematik ni mmg akan wujud dan tak lari juga la kn?sya mmg dilahirkan tak pndai kira2,hdp sya more pada bacaan, dan hafalan,sekali 2sem turut2 kena tempuh dgn matematik,sem 2 la pling sakit skit,ada calculus but still dpt B.tak thu npe??*terkejut..Dan Alhamdulillah,sya juga merasai la peluang jdi pelajar cemerlang pointer 3.5 tu..Rezeki masing-masing2kan..orang kte apa ?DEKAN LIST,Anugerah Ketua Jabatan??hah yg tu la.:)


Ohoho,rindu nk presentation lagi la dear,fevret time bila berdiri di depan.

Sya juga pelajar tajaan biasiswa JPA,org slalu  kte budak JPA ni pandai,fact sya tak pndai..Sy low profil laa,sya percaya kalau dulu kita jatuh,tak semetinya masa depan kita tak boleh bangkit right?so sya dah buktikan pada *kawan yg suka lihat sya jatuh waktu sekolah menengah.sya tak dlahirkan pandai,dan fact sya pernh dpt no last dalam kelas.tp strt f4,semangat berlajar tu dtg berkobar2 sbb nk g IPTA wat dip,dan no 1,2,3 slalu sya gengam..Usaha tngga kejayaan kn? 

Ni life sya,dulu jatuh,masa depan bangun semula..sampaikan dulu takut nk berdiri atas kaki sendiri.sya ingt lgi,waktu kwn f1-f3 add di fb..ble tnya "syaqira liyana ker?",then bila sya kte "yup" diorang ckp "sya yg dulu,diam dlm kls,selekeh,tk pndai tu erk" ok,fine..sya tak mara,btl la,but now "u look different sya,lain sangat".manusia blh berbah,jgn hati berbubah ye.
Entry pnjang,tp hope korang dpt jadikan ni sebagai motivasi diri yer..ni kisah hidup sya,dan 100% benar2..Utk degree,Jika tiada aral UNITEN Bachelor of Information Technology (Graphics & Multimedia) (Hons) menjadi pilihan sya,dan still hrp JPA support me ok..ngee~~..serik dgn koding barang kali,maw cube dalam bidang multimedia pula but still in IT..ok,jmpe di next entry.tata

90 comments:

haz said...

wahh sya.. hebatnyeee! haz pn tgh amik degree in IT gak. satu geng la kite ni yek. hikhik. btw uniten kt mne nanti?

chot ok..! said...

@haz : wah it ke??blh shre2 info n resource nanti kn??stil nk dkt area sltn,so uniten kt bngi kajang.I.Allah..

haz said...

yezza! tp mesti la sya lg hebat. budk2 yg dr dip memg lg terer dr kitrg nie. huuhuu

ok la tu.. nk dekt dah ngn rumh haz. haz dok kt putrajaya. boleh la kite berjumpe nanti. eceh. haha

chot ok..! said...

Haz blaja mana dear??i.allah blh je.sya xsmbg maa.he.haz ambk it apa??kt mana??

haz said...

bljr kt uitm shah alm.. memg major in IT. tp ade gak elektif kos yg boleh amik multimedia n etc.. hee.

chot ok..! said...

Uitm s.alm.same with my boyfie.sya. Wktpn slalu gk g sne wktu dip dlu.:-)..bfre ni blaja mana??

haz said...

ooh.. die lak amik kos ape? haz dr matrikulasi n9 ..

chot ok..! said...

La n9.tmpt sya la.sya asal n9..:-).dia ambk buildng survey..haz tgl g bpe lma nk hbs??sthn stgh??

miss niedNied said...

goodluck for your degree chot!!! :)D

chot ok..! said...

@miss niednied : thnk q dear..amin.

haz said...

ooh.. budak fspu la ni yee.. abg haz pn dl kt situ. skrg dh hbes. hee.

yup. sem yg ke-7 tu praktikal dah. hee ^^

chot ok..! said...

Fspu 2 apa??ngee.ow kck plak dnia ni sya rasa..xlma lg la ek??sush x it kt uitm 2??mst byk lg kira2kn??haiyaa.he

ekinashikin said...

TQ sis dtg blog kecit akak..
akak pon 1st time dtg sini...

belajar selagi mampu ye..semakin byk kita belajar semakin byk rasanya yg kita x tau..bila mcm tu smngt akn dtg utk kita tau...
*aikkk..ceramah bebas plak tetiba**

haz said...

fakulti untuk budak2 bidang2 tu lah. name penuh xtaw. hahaha xD yup. 1 thn je la lg kt u tu.. ouh x sabarnye nk hbes.. haha

sush gak la. sbb haz dr matriks, so mcm culture shock skit mase first sem tu. memg haz plh IT ni first choice. tp x sangka byk main coding. so pointer pn kureng sket. huhu.

urm.. byk gak la. tp xde calculus. naseb baik! haha first sem ade probability n statistic, then math logic, operational research.. tu je la kot? haha

SaddLone said...

wahh chott congrats yer!
sesungguhnya kesabaran dan ketabahan tu penting ! :)

SaddLone said...

wahh chott congrats yer!
sesungguhnya kesabaran dan ketabahan tu penting ! :)

p!q4h b@guss said...

stuju! skali, dua kali jatuh xsemestinya down! walau berkali2 jatuh pon tetap kena tabah bangkit.. tapi sbgai manusia biasa, tu yg susah tu.. huhu

caliph shuriken said...

nice sharing.. yup, part coding agak mencabar.. smoga trus sukses yer ^^

Yumida said...

congrats chott...moga berjaya mengenggam degree dgn pointer cemerlang..usaha tangga kejayaan..nak laju guna lif..hehe

zulhilmi tempoyak said...

xsuma org bleh dukung kita bla kita tak mampu berdiri kan..huhu

chot ok..! said...

@zulhilmi tempoyak : btl3,ramai yg nk tgk kte xblh brdiri,drpd brdiri.:-)

chot ok..! said...

@ekin ashikim : u r mst wlcme sys.he.thnk jga untk kata2 smgt 2.he.apa slhnya jd pncrmh bebs.he

chot ok..! said...

@haz:But stil blh bwakn??xpe,sya doakn haz brjaya k..

Ohw math biasala jga ek??sya plng tkt sbjek math,dlu wktu sklh kmain sush nk skor.haha.sya xmint ngn math.he

chot ok..! said...

@sadlone : thnk beb. I.ALLAH always akn tbh dn sbr dlm menuntt ilmu :-)

chot ok..! said...

@p!q4h b@guss : sbb 2 nbdy perfct rght.kna brdiri atas kaki sndri,wlpn jth brulng kali.Allah xkn uji hambanya mlbhi kmampuan diri hmbaNya.:-)

chot ok..! said...

@caliph shuriken : skdr brkgsi je.he.yup part kdng sgt mguji ksbrn ni.kalu x,mst pc dh hncr.he.I.Allah.thnk.kamu jga,mga suksess slalu.

chot ok..! said...

@yumida: thnk yar..amin,I.Allah memg 2 impian.nk tbus pointr lg tnggi tme dgree.amin..yup usaha tngga kejyaan.he.lif??mcm xmencbr la.tngga perlukn ktbhn.he

chot ok..! said...

Thank pd bloggr yg always suprt n doakn sya.mga kalian smua sukses dlm hdp jga.amin :-)

Noor said...

tahniah ye..beruntung awk.sy stkat spm je..harap cita2 yg diimpikan tercapai.tq singgah blog sy.follow awk terus k.

Emma said...

err, lahir taun 91 eh.. kta sma ^^ time sy spm, sy still maen2 ag, xda kesedaran yg tggi ag .. hu3.. tp time stpm, baru sy rsa sy serius tuk belajar.. hu3.. dan alhamdulillah.. Allah bantu :D dan skg sy dh smbung dgree kat Unisza..

ayut said...

u r good dear..truskan melangkah.rezeki masing2.kdg2 cepat.kdg2 lmbt.yg penting kita belajar dan trus belajar.hidup ni mmg sntiasa kna blajar.tp jeles tang JPA.nak jugak!hahahaha :p

chot ok..! said...

@ayut: thank dear.always akn trus mlgkh,wlaupn t'sungkur.he.yup u r rght,hdg ni kna blaja..he.xpe2,tang jpa,sox lusa awk plak dpt k.he

chot ok..! said...

@noor: xada bza dear,org yg ada spm pn blh brjya.ok.i will follow u back.:-)

chot ok..! said...

@emma:yup 91..frvr young.he.ow awk ambk stpm plak..laluan kte brbza skt la,tp thniah ok,unisza.huhu,jauhnya kt ganu 2.he

haz said...

yup. thanks! =) mse firt sem tu kan, untuk subjek probability tu, 3 org je dlm kelas haz lulus. gilaa kan? selmt haz slh sorg drpdnye. hee

haz pun x suke math. actually sebelum haz amik kos ni pn haz survey dl ade bljr byk math ke x. hahahahha xD

chot ok..! said...

Haz : bkn probablty 2 senang ke??wow 3 org luls,kels haz ada bpe org??risw plak sya.huhu.bkn jadk mtrx memg rmai pndai math ke??he.

haz said...

ade dlm 15 org je x termasuk dr diploma.. hikhik

bila masuk u ni, dia punye syllabus makin susah. and salah satu factor fail tu pn sbb lect ajar x phm.. hee. sangat efek tau yang ni.. huuhuu. btw haz dh follow chot yee. sng nk cntct. hikhik

Nurulee said...

Hehe, All the best sis. Good luck for your studies =D

http://thenurulee.blogspot.com/2012/07/three-things-in-one-e.html

biskut chipmore said...

good luck study =)

chot ok..! said...

@biskut : thnk ok :-)

chot ok..! said...

@nurulee : orait.thnk.u 2ok. :-)

chot ok..! said...

@haz : ohw skt je la ye??huhu..stndard la kn,nama pn uni,dgree plak 2,sylbus kena lg hbt n pwr la kn??tp ok la,haz dh nk hbs pn kn??haz blh pnya.cmbru ni aw,cz haz g awal dgree dr sya.he

haz said...

yup. ala.. kite same jela.. xde bezanye pn.. ^^

Anonymous said...

Pedulikan ape yang diorang cakap. If there still talk, dats not your problem, dats their problem. Betul tak dak cute?? Wahahahah

chot ok..! said...

@haz : ada bzala.he.masa yg membzakn la dear.he.:-)

chot ok..! said...

@ En anon : tak pyh nk bdk cute sgtla bdk pandai..xphm ompth,t'pksa pkai gogle trnslt plak.haha.yup btl..'their problm' tq.:-)

haz said...

ala.. tu je.. hikhik >.<

Juliet_iRa~" said...

tahniah atas kecemerlangan :)

teruskan utk degree nanti...semoga kejayaan mengiringi chot okay..

salam ramadhan :)

farah amirah said...

thniah chot. motivasi utk fara jgk. xsemstinya xbrape cmerlang kat skola tak bole gengam dip n degree. go go chayok dear

chot ok..! said...

@farah amirah : ni skdar perkgsian dear..ble dh bsar mcm xpercya dh blh tmph smpai ke thap ni.btl la kata org ALLAH xmguji mlbhi kamampuan hmbanya.kan?? :-)

chot ok..! said...

@juliet_iera : terma ksh saudari. I.ALLAH ada rzky wktu dgree,nk lg hbt pointr dn kmpul byk mklmt..amin

Salam ramadhan jga :-)

chot ok..! said...

@haz : masa 2 emas kn??he.beza yg ketara aw.2thn bza.he.xpe2,len org,len rzkynya kn?? :-)

haz said...

heee, =)

chot ok..! said...

Haz : tq ok.

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

thniah! pndai la tu:) pdulikan je apa org ckp..akak pun spm 3a jgk..bila buat dip,huh! dpt je 3.5 ke atas..trus diorg diam..huhu..tp degree ni xdpt lg nk rasa 3.5 ... skit je lg..susah..kna cuba lg nih...hihi..gudluck!;)

haz said...

ur welcome =)

Lunia DolcEqa Xerra said...

assalammualaikum chott.. wahh.. best la dpt kwn blogger cm chot.. suke lepak kat blog nul ye.. thanks tau .. sorii dear.. lambat jengah semula.. demam terukla.. plus, keje kat opis yg berlambak buat balik umah ngat nak bebuka .. tilam dan bantal jek.. kehkeh..life blaja and keje mmg ta sama .. dugaan pon lain2.. moga ramadhan ini rezeki yg terbaik buat kita semua.. ameenn .. :))

chot ok..! said...

@kaisara aiman pnya blog : sume org pndaikan kak??usaha je yg membzakn.dlu slalu gk pk "npela tak pndai mcm dia 2' tp ble dh bsar,bru tw usaha 2 yg membzakn.thnk kak.i.Allah,ble sya wt dgree,nk pulun g hbs.he

chot ok..! said...

@lunia : wlkm lunia. :).hobi memg blogwlkg,so trjh la blog kamu:-)..truskn menls k..hurm btl,keje n blaja lain.i.Allah,amin

chot ok..! said...

@haz : orait :-)

Boni Kacak said...

tahniah ye awak.. lepas ni berjuang di dalam alam kehidupan sebenar pulak.. dulu saya pernah amik course IT ni dekat UniKL. pastu sebab terlampau nakal, saya kene tendang masa sem2.hahaha

Ulya said...

wahhh tahniah akak :)

ulya pun nak bagi dapat dekan gak lha . berkobar2 nieh >.<
hehe , ulya baru nak jadi mahasiswi bulan 9 ni . tak sabar nyeeee ^^

Eyka Atma said...

betul ang nak smbung kat UNITEN ?? UNITEN mna beb ?? ayah aku pon ade soh aku apply UNITEN, tapi .....

chot ok..! said...

Eyka : beb pape hal text or twet kt tweter k.nk stry blog pnjg.ak aply uniten.untn kt bngi yunk..kos it n engnrg kt bngi.yg bsns kt phng..tp apa beb??

chot ok..! said...

Boni kck : ohw boni pn ambk it gk??huhu.wt apa la 2 smpai kna tndg.haha

chot ok..! said...

Ulya : thnk dear.ok,doakn awk brjya ok :-)

asfira aminuddin said...

babe, congratulations! jangan pernah berhenti mengejar ilmu. btw i ni tak abes belajar lagi. penat sgt rasanya :(

chot ok..! said...

Thank beb.:-).i.Allah tiap hari nk brtmbh ilmu.n sgt cmbru awk tgah blaja.he

amy syahiera said...

tahniah sys ,
gudluck for ur studies :D
btw , sys comel

MawardiYunus said...

tahniah,, kt upm 3.75 baru merasa dekan

chot ok..! said...

@mawardiyunus : ohw yeke??sgt tnggi pointr..huhu

chot ok..! said...

@amy ; dh 2x kmu kte cm ni,sgn dibuatnya, kamu pn cml gk.smua org cml dear. he.ok thnk dear.wish u gdluck to.

*zafirah* said...

Alhamdulillah,Tahniah sis :)
fira pun plajar dip. Rasa berat kadg2..tpi fira amik Masscom di UiTM melaka..Wish me luck^^

http://xiexiepinky.blogspot.com/2012/08/kelahiran-putera-ke-5-dalam-keluarga.html

^^eKaTiKaH^^ said...

eh, kite punye result spm samelah..hehe.. btw, tahniah awak ;)

fadh leyanie said...

bila kita jatuh jangan terus jatuh tapi bangun dgn semangat baru.Tahniah.:P

chot ok..! said...

@zafirah : ohw bdk mascom rupanya.wish u luck yer.:-)

chot ok..! said...

@ekatikah : yeke??he.tq dear :-)

chot ok..! said...

@fadh leyanie : bk kata jacyln vctr "walaupn ku jath tp x trsngkur" he.thk ok

ainraus said...

bestnyaaaa. kita tak merasa pun dean list 4 tahun jadi student engineering. :'(

jeles.

LubLy said...

semangat yg mcm nieh yg kita nak kan..jgn bputus asa smp bebile pun..

9n0L4 said...

mesti terer bab² software komputer ni. minat jugak nak belajar hal hal pc ni. ;)

chot ok..! said...

@9nol4 : xadala terer pasl softwre ni,tp dh nama ambk it,nk xnk kna tw gk gne softwre.he

chot ok..! said...

@lubly: I.Allah akan trus brusha untk cpai cita2.amin

chot ok..! said...

@ainraus : rezeki msng2.he.awk pn hbt jgk,engnrg,bkn calang2 pmpuan dpt buat kos 2 dgn jayanya.

LaLa mhdnor said...

wah, bestnya dah grad, kite tggal lagi setahun, hehe

chot ok..! said...

Grad untk dip,xlma g,brsengkang mata plak stdy dgree.he

Leeya Hezlin said...

congrats..semoga berjaya untuk degree juga..
wish u all da best.. :)

Izara4eva™ said...

wah selamat kembali blajar syg :)

chot ok..! said...

@leeya hezlin : I.Allah.amin.tq.wish u luck to.

chot ok..! said...

@Ara : thnk ara syg.he




 

Copyright by Syaqira Ahmad © 2012 |Best View: Google Chrome